ontwikkelingen

3D Design, het ambacht van de toekomst

03 apr 2016 door Atelier79

Atelier79 heeft sinds februari 2013 de mogelijkheid om al hun ideeën digitaal uit te werken.

Door gebruik te maken van een krachtig 3D tekenprogramma, worden ontwerpen digitaal getekend en ontstaat er een fotorealistisch beeld, wat een mooie weergave is van een eventueel gewenst eindresultaat.

Daarnaast heeft Atelier79 zijn eigen professionele 3D printer, waarmee de meest complexe ontwerpen zonder problemen uitgewerkt kunnen worden.

Het is leuk om te zien dat desondanks deze hightech gadgets, het schetsen en ontwerpen nog steeds begint met pen en papier en eindigt bij het ambachtelijke handwerk van de goud- en zilversmid.

Wanneer het handmatig schetsen van een idee, heeft geresulteerd tot een ontwerp, verruild het papier zich voor een beeldscherm en het potlood voor een muis.

Het 3D tekenen vereist net als het ambacht van het smeden; vakmanschap, inzicht en kennis. Met het eindresultaat voor ogen, worden lijnen en vlakken gecreëerd, welke samen met behulp van de computer het eindresultaat vormen.

Na het 3D tekenen, is het nu de beurt aan de 3D printer. Deze printer kan door middel van lichttechniek het zojuist getekende model in enkele uren opbouwen.

Als de printer klaar is wordt het wasmodel schoongemaakt, te drogen gelegd en uitgehard.

Dit moedermodel kan nu gegoten worden in elk wenselijk edelmetaal. Het gieten van deze edele metalen vindt ook plaats binnen de muren van atelier79, waardoor er een totaal overzicht is over het gehele traject en er een passende levertijd gewaarborgd kan worden.

Als laatste stap binnen het proces, neemt de goudsmid het over en wordt het model achter de werkbank uitgewerkt tot prachtig sieraad.